November 2022: Flat utvikling i byggevareprisene

Av: Olav Pekeberg, 14. november 2022

Stabile byggevarepriser

Som vi skrev om før og etter 1. oktober så var det en del spenning til hvordan byggevareprisene ville utvikle seg i høst. På vei inn mot 1. oktober var det daglige fall i prisene, med et tydelig hopp igjen den 1. oktober (trelast falt, alt annet økte). Siden prishoppet 1. oktober har utviklingen vært relativt flat. De siste 30 dagene har prisene justert ned ca en halv prosent.

I graf 1 observerer vi også noe annet interessant. I løpet av 2020 steg byggevareprisene 5,5%, i 2021 steg de 36,8% og hittil i 2022 er de opp 2,8%. Mesteparten av prisøkingen på byggevarer kom altså i 2021, mens 2020 og 2022 har mer moderat utvikling. Det blir unektelig spennende fremover. Skal prisene videre opp, eller kommer det et fall i 2023?

Graf 1:

Nyhet: Se prisutviklingen per vare

Grafen over er et snitt av de viktigste 250 byggevarene, og gir et godt blikk på den generelle prisutviklingen. Vi har fått mange forespørsler om det er mulig å splitte opp grafen i enkeltvarer, slik at den blir mer håndgripelig og granulær. Dette har vi nå lansert som en egen analyse. Klikk her for å se prisutviklingen på utvalgte varer. Er du proffbruker på Plankepriser? Da kan du enkelt bruke søkefeltet opp til høyre på siden for å velge hvilke varer du vil se utviklingen til.

OSB plater med kortvarig hopp i 2021 - andre plater kommer nå etter

Vi har benyttet den nye analysen til å ta en nærmere kikk på bygningsplater. Som de fleste husker var det et voldsomt prishopp på OSB plater forrige sommer. I graf 2 ser vi prisutviklingen på 12mm OSB helplater. De spratt opp fra ca 250 kroner til ca 900 kroner - tett på firegangeren i pris. Gjennom høsten i fjor falt de mye tilbake og prises nå til litt over 400 kroner.

Det er interessant å kontrastere denne prisbanen med utviklingen på andre plateprodukter. I graf 3, 4 og 5 ser vi en sponplate, gipsplate og en vindsperre. Disse tre hadde en ganske flat pris frem til sensommeren 2021 (gipsplater helt inn i 2022), men etter det har de økt jevnt og trutt i pris.

Når vi zoomer oss inn på enkeltprodukter oppdager vi altså at det er store forskjeller i prisutviklingen. Ta en kikk på resten av produktutvalget, så får du antageligvis en liten a-ha opplevelse av prisutviklingen til terrassebord.

Graf 2:

Graf 3:

Graf 4:

Graf 5:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt