Byggevareprisene faller inn mot 1. oktober

Av: Olav Pekeberg, 26. september 2022

Prisene har begynt å falle, men varer det gjennom 1. oktober?

I graf nr. 1 ser vi prisutviklingen for de 250 viktigste byggevarene i Norge siden 1. januar 2020. Den kraftigste økingen så vi i første halvår 2021, og det var i all hovedsak drevet av trelastprisene som har en stor vekting i topp 250 listen. Mellom oktober 2021 og april 2022 falt prisindeksen, også dette drevet av trelastprisene som nå var på vei nedover. Indeksen gjorde allikevel et ganske stort hopp 1. april i år. Dette fallet og hoppet er markert i blått i grafen under. Nå ser vi igjen at byggevareprisene faller (markert i rødt), og spørsmålet er hva som skjer i den generelle prisjusteringen 1. oktober?

Signalene vi mottar er at varelagrene for trelast er unormalt høye, og de fleste forventer derfor at trelastprisene vil fortsette å falle fremover. For andre varegrupper er forventningen at det kommer et hopp nå 1. oktober. Dette er særlig drevet av høye energipriser og utfordrende råstofftilgang på grunn av krigen i Ukraina, men hoppet er uansett ikke ventet å være like dramatisk som vi har blitt vant til de siste årene. Det er godt mulig at fallende trelastpriser og øking i mange andre kategorier vil utligne hverandre. Fasiten får vi noen dager inn i neste uke.

Graf 1:

Siste 30 dager: Flertallet av kategoriene faller i pris, trelast faller mest

Som vi ser i graf nr. 2 har det vært et prisfall i 10 av 14 varekategorier de siste 30 dagene. Det er ikke snakk om dramatiske endringer, men verdt å merke seg er at trelast faller mest med 1,4%.

I graf nr. 3 ser vi nærmere på trelasten og finner et ganske kraftig prisfall for flere av underkategoriene. Forskaling er ned 4,8%, terrassebord er ned 3,3% og konstruksjonsvirke er ned 2,9%. Det blir svært interessant å følge disse trelastprisene fremover, gitt vekten den har i det overordnede prisbildet for byggevarer.

Graf 2:

Graf 3:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt