Byggevareprisene gikk opp 0,6% i oktoberjusteringen

Av: Olav Pekeberg, 16. oktober 2023

Byggevareprisene - representert med Plankepriser sin topp-250 indeks i graf 1 - var i en jevnt fallende trend fra forrige sommer til årets sommer. I juni i år flatet byggevareprisene ut, før de akkurat gjorde et lite hopp i oktoberjusteringen. Målt mot 15.september var prisene opp 1,0% i starten av oktober. Flere av kjedene gjør fortløpende tilpasninger i dagene etter større prisjusteringer, og fasit fra midten av september til midten av oktober ble at prisene økte litt over 0,6%. Sammenlignet med de siste årene må det sies å være en moderat prisoppgang.

Graf 1:

Topp-250 indeksen består av de 250 mest solgte byggevarene i Norge. Prisene er indeksert til 100 poeng 1. januar 2020. Kampanjepriser er ekskludert.

Isolasjon, trelast og festemidler øker mest

Topp-250 indeksen består av de 250 viktigste byggevarene, men byggevarehandelen selger et svært bredt spekter av varer. Plankepriser har kategorisert 65 000 byggevarer i ulike kategorier, og i graf 2 ser vi på prisendringen per kategori siste 30 dager. Isolasjon, trelast og festemidler har den største prisøkningen med henholdsvis +2%, +1,7% og +1,3%.

Det siste året har den generelle trenden vært at trelast faller i pris mens alt annet øker i pris (se nyhetsbrevet vårt fra september). Mange var derfor overrasket når det kom prisvarsler om økte trelastpriser i høst, og de fryktet en ny runde med store økninger. I graf 3 har vi splittet trelastkategorier i undergrupper og ser prisøkningen siste 30 dager, gjennom oktoberjusteringen. De viktigste kategoriene er opp mellom 1,4% og 2,1%. Konstruksjonsvirke: +1,4%, Terrassebord: +1,7%, Kledning +2%, Panel: +2,1%.

Vær oppmerksom på at grafene under baserer seg på et langt større vareutvalg enn topp-250 indeksen. Grafene bør derfor ikke sammenlignes direkte. Når topp-250 indeksen faller, på tross av at nesten alle varekategorier øker i pris, så er det fordi det er svært mye trelast i topp-250 indeksen.

Graf 2:

Graf 3:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt