September 2023: Byggevarene faller fortsatt i pris

Av: Olav Pekeberg, 4. september 2023

Byggevareprisene er ned 5% siste år

Byggevareprisene - representert i med Plankepriser sin topp-250 indeks - falt tydelig første halvår 2023. I sommer har utviklingen vært flatere, med en svakt fallende trend. Hittil i år er byggevareprisene ned 5,0% og siste 12 måneder er de ned 6,4%.

Topp-250 listen består av mye trelast (se oversikt her). Trelast hadde en kraftig prisøking vinteren og våren 2021 og nådde en topp i august samme år. Siden da har trelastprisene falt tilbake, og det er trelastprisene som nå trekker topp-250 indeksen nedover. Nedenfor vil vi se at alle andre kategorier stiger i pris.

Graf 1:

Topp-250 indeksen består av de 250 mest solgte byggevarene i Norge. Prisene er indeksert til 100 poeng 1. januar 2020. Kampanjepriser er ekskludert.

Siste år: Trelast faller i pris, alle andre kategorier øker

Topp-250 indeksen består av de 250 viktigste byggevarene, men byggevarehandelen selger et svært bredt spekter av varer. Plankepriser har kategorisert 65 000 byggevarer i ulike kategorier, og når vi ser på prisendringen per kategori det siste året (graf 2) ser vi at trelast faller i pris mens alt annet øker. Dør/vindu, isolasjon og tak er alle opp over 10% siste år.

Vær oppmerksom på at grafene under baserer seg på et langt større vareutvalg enn topp-250 indeksen. Grafene bør derfor ikke sammenlignes direkte. Når topp-250 indeksen over faller, på tross av at nesten alle varekategoriene øker i pris, så er det fordi det er svært mye trelast i topp-250 indeksen.

Graf 2:

Stor variasjon innad i kategoriene

I grafene under ser vi prisutviklingen siste 12 måneder for utvalgte hovedkategorier (graf 3 til 7). Her er en rask oppsummering og kommentarer.

Trelast: Trelastkategorien falt 8,5% siste år (graf 2), men noen underkategorier har falt vesentlig mer i pris (graf 3). Konstruksjonsvirke er ned 25%, kledning er ned 23% og Lekt/rekke er ned 20%. Trappevanger er opp 8%, men det er relativt marginale produkter og påvirker knapt prisen i byggeprosjekter.

Byggevarer: Stålprodukter har falt tydelig i pris og er ned 22%. Sement og mørtel øker derimot 16%, så i denne kategorien trekker prisene i begge retninger.

Plater og paneler: Her er det også et tydelig skille med OSB plater som har falt 16% i pris siste år, mens MDF- og gipsplater har økt 17%. OSB-plater hadde et voldsomt prishopp i august 2021. Prisene falt tydelig tilbake i løpet av høsten 2021, men stabiliserte seg i januar 2022 på et høyere nivå enn før hoppet i august 2021. Siden da har OSB plater falt sakte men jevnt i pris. Sammenligner vi prisene på gipsplater og OSB plater med nivåene før covid så ser vi at de har ganske lik utvikling. Siden januar 2020 er gipsplater opp 61% og OBS-plater opp 65%.

Festemidler: Her er det spiker som trekker mest opp med 11% prisvekst siste år. Skruer er opp 4%.

Gulv: Som vi tidligere har sett er det parkett som har øket mest i pris, og den trenden fortsetter. Parkett er opp 11%, laminat er opp 7% og heltregulv har falt 1% i pris.

Graf 3:

Graf 4:

Graf 5:

Graf 6:

Graf 7:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt