August 2022: Gulv stiger gjennom sommeren

Av: Olav Pekeberg, 8. august 2022

I forrige nyhetsbrev (juni 2022) skrev vi at tak, gulv og isolasjon hadde økt mest gjennom våren. Gulv fortsetter økingen gjennom sommeren, og er opp 6,8% siden 20.juni (graf 1) og hele 40,2% siden nyttår.

I løpet av sommeren (graf 1) ser vi også at VVS produkter har falt 3,5%. Nederst i denne artikkelen zoomer vi inn og oppdager at det ikke er en generell prisnedgang.

Graf 1:

Graf 2:

Gulvprisene trekkes opp av parkett

Som følge av krigen i Ukraina har det vært leveranseutfordringer og økende priser for parkett. I graf 3 ser vi at det er parkett som i størst grad trekker opp prisen på gulv, med en øking på 9,1% gjennom sommeren. Det er også verdt å merke seg at heltregulv har falt i pris siden 20. juni.

Graf 3:

Dypdykk: Kährs eikeparkett 1-stav Blonde

Grafene med prisendring per hovedgruppe og undergruppe (de vi har sett på hittil) er gode for å finne ut hvor de største endringene foregår. Den detaljerte forståelsen får vi først når vi ser på prisutviklingen for konkrete produkter. Grafene over har vist oss at parkett er særlig interessant å følge med på, og derfor tar vi en kikk på Kährs eikeparkett 1-stav Blonde, som er et produkt mange kjeder har i salg. I graf 4 har vi plukket ut den daglige prisen per kjede siden 1. januar 2020. Prisen har vært relativt flat gjennom covid, inntil april i år. De fleste kjedene har deretter løftet prisen tre ganger (fordelt på tidlig april, mai, juni og juli). Verdt å legge merke til er at alle kjedene hadde en pris rundt 1000 kroner i starten av 2020, mens kjede E nå ligger mer aggressivt priset enn konkurrentene. De kortvarige prisfallene vi ser hos kjede B og E er kampanjer som har blitt kjørt på produktet.

I dette nyhetsbrevet har vi valgt å anonymisere kjedene. Innloggede proffbrukere får opp disse grafene under alle produkter på www.plankepriser.no.

Graf 4:

Prisfall på VVS som følge av endret prisposisjon

Som vi så øverst har VVS kategorien falt i pris i løpet av sommeren. Normalt når det er store endringer i en kategori så er det fordi de fleste av kjedene har justert prisene sine som følge av endrede priser fra produsenter og importører (slik tilfellet var for parketten over). Splitter vi derimot prisendringen for VVS per kjede, ser vi at en av kjedene har redusert prisene med 23% (graf 5), mens de øvrige kjedene ligger ganske flatt. Vi har kikket på den aktuelle kjedens prisutvikling for en rekke VVS produkter, og de ser ut til å ha gjort en større reposisjonering av prisene tidlig i juli. Kanskje har de brukt Plankepriser i arbeidet med å justere prisene sine?

I grafen under representerer hver søyle en kjede, og vi har anonymisert kjedenes logoer i dette nyhetsbrevet. Proffbrukerne hos oss kan se analysen uten anonymisering i den innloggede analysemodulen. Jobber du med prising av byggevarer? Da er Plankepriser den enkleste måten å finne ut hvor dere er høyt og lavt priset i forhold til markedet - og i forhold til egen prisstrategi. VVS produkter er faktisk en av de kategoriene hvor det er størst spredning i kjedenes prisposisjoner. Vet du om dere er dyre, middels priset eller billige? Det finner du ut med Plankepriser.

Graf 5:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt