April-justeringen: Byggevareprisene økte 2%

Av: Olav Pekeberg, 15. april 2024

Byggevareprisene - representert med Plankepriser sin topp-250 indeks - økte 2,0% i den generelle prisjusteringen nå i april. Indeksen er opp fra 142,1 til 144,9 poeng.

Utviklingen i topp-250 indeksen ser vi i graf 1. Der har vi markert prisjusteringsvinduene 1. april og 1. oktober fra 2021, 2022, 2023 og 2024.

To av prisvinduene er markert i rødt: April 2021 og April 2022. Da var det store hopp i byggevareprisene. Hoppet i 2021 var drevet av kraftig ubalanse i tilbud og etterspørsel etter trelast, noe som forverret seg gjennom våren og sommeren og kulminerte i ekstraordinære prishopp i juni og august. Prisvinduet 1. april 2022 var preget av krigsutbruddet i Ukrania, med påfølgende forsyningsproblemer og stigende energipriser.

Fem av prisvinduene er markert i blått: Oktober 2021, Oktober 2022, April 2023, Oktober 2023, og April 2024. Gjennom alle disse vinduene var det små hopp i byggevareprisene. Det er verdt å merke seg at prisbanen har vært i en generelt flat eller fallende trend, og tidligere har prishoppene stort sett blitt jevnet ut i løpet av noen uker. Det blir spennende å se hva som skjer i løpet av april/mai: Faller indeksen tilbake enda en gang, eller var dette et varig hopp?

Det er viktig å være klar over at topp-250 indeksen inneholder mye trelast, og derfor påvirkes sterkt av volatiliteten vi har sett i trelastprisene de siste årene.

Graf 1:

Topp-250 indeksen består av de 250 mest solgte byggevarene i Norge. Prisene er indeksert til 100 poeng 1. januar 2020. Kampanjepriser er ekskludert.

Trelast, tak og stein/mur øker mest

I grafene under splitter vi prisendringen på kategorier. Her inkluderer vi også alle varer, i motsetning til topp-250 indeksen som er begrenset til de 250 mest solgte varene. I april-justeringen ser vi at trelast er opp 3%, tak er opp 2,6% og stein/mur er opp 2,3%. Strekker vi blikket 4 år tilbake (graf 3), ser vi at det er de samme tre kategoriene som ligger på topp i langsiktig prisøking. Vi kan altå trygt si at trelast, tak og stein/mur har økt mest og stadig fortsetter å øke mest i pris.

Graf 2:

Graf 3:

Siste år: Byggevarer sammenlignet med SSB KPI

Siste rapport fra SSB viser at KPI økte 3,9% fra mars 2023 til mars 2024. En stund var det slik at byggevarene økte langt mer i pris enn øvrige priser i samfunnet, men det siste året er byggevarene mer i tråd med KPI fra SSB. Flere viktige kategorier øker mindre enn KPI: Byggevarer (hovedsaklig stål) og isolasjon. Mens andre viktige kategorier økte noe mer: Stein/mur, trelast og tak (de samme tre "kameratene" fra avsittet over)

Graf 4:

Skarp konkurranse på terrassebord

En vare som mange følger prisen på er 28x120mm impregnerte terrassebord. Der er priskonkurransen skarp, og VG kjører en årlig pristest. Prisen på denne varen har falt mye tilbake siden toppen i 2021, og vi har ikke sett lavere priser siden sommeren 2020. I videoen under ser vi den daglige prisutviklingen til hver kjede. Dette er en skjermdump fra analysemodulene vi tilbyr, og innloggede brukere kan se en tilsvarende graf for alle byggevarer (NB: dette er en video, så det fungerer ikke å trykke på knappene her).

28x120mm impregnert terrassebord

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt