Mars 2023: Byggevareprisene trender fortsatt nedover

Av: Olav Pekeberg, 2. mars 2023

Byggevareprisene er ned 2,9% siden 1. januar

Byggevareprisene - representert i graf 1 med Plankepriser sin topp-250 indeks - er nå i en markert fallende trend. Indeksen har falt fra 145,9 poeng (1. januar) til 141,7 poeng (1. mars), noe som tilsvarer et fall på 2,9%.

Topp-250 listen består naturligvis av mye trelast (se oversikt her). Trelast hadde et kraftig prishopp frem til august 2021 og har siden vært fallende. For øvrige varekategorier er bildet noe annerledes: Det tok lenger tid før prisene begynte å øke og de fortsatte å øke gjennom 2022. Den trenden har nå snudd, og bortsett fra verktøy, hjem/fritid og isolasjon har alle varekategorier falt i pris siden 1. januar i år (graf 2). Trelastkategorien har store intern variasjon, og vi kikker derfor nærmere på den i graf 3. Der ser vi at konstruksjonsvirke er ned 7,1%, lekter er ned 5,4% og panel er ned 4,2% hittil i år.

Graf 1:

Topp-250 indeksen består av de 250 mest solgte byggevarene i Norge. Prisene er indeksert til 100 poeng 1. januar 2020. Kampanjepriser er ekskludert.

Graf 2:

Vær oppmerksom på at denne grafen baserer seg på et langt større vareutvalg enn topp-250 indeksen, og de to grafene er derfor ikke helt sammenlignbare.

Graf 3:

Vær oppmerksom på at denne grafen baserer seg på et langt større vareutvalg enn topp-250 indeksen, og de to grafene er derfor ikke helt sammenlignbare.

Trelastprisene toppet seg i august 2021

Grafene over er summen av mange varer, og ofte lite å konkrete å forholde seg til. Nedenfor i graf 4 og 5 har vi derfor lagt med prisutviklingen på to konkrete trelastprodukter. Her ser vi den svært markerte prisøkingen som startet vinteren 2021 og toppet seg i august 2021. Det store problemet for mange kunder var allikevel ikke prisnivået, men om man i det hele tatt fikk tak i trelasten man ønsket å kjøpe. Slike ubalanser gir naturlig nok store utslag i prisnivået.

Situasjonen med tomme varelager varte heldigvis kun noen få dager/uker, og prisene på trelast har vært fallende siden da. Prisene er ikke helt tilbake på før-pandemi nivå, men den kraftige prisøkingen man snakket om for trelast er i stor grad reversert - i hvert fall for denne gang. Så får vi se hva som skjer i den generelle prisjusteringen 1. april.

Grafene under finner du daglig oppdatert her, sammen med en rekke andre varer.

Graf 4:

Graf 5:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt