Januar 2023: Byggevareprisene trender nedover

Av: Olav Pekeberg, 25. januar 2023

Fallende byggevarepriser

Siden august 2021 har topp-250 indeksen generelt trendet nedover, men med et par markerte prishopp. Dette ser vi i graf 1. Den underliggende årsaken til dette mønstret er at trelastprisene har vært i en fallende trend, mens alle andre varekategorier har økt i pris. Grovt sett har prisen på trelast vært kontinuerlig fallende, mens de øvrige varekategoriene har tatt ut prisøkingen i markerte hopp. Dette er mest synlig rundt 1. april 2022 og 1. oktober 2022.

I graf 2 ser vi prisendringen per hovedkategori siste 30 dager. Der oppdager vi et brudd i trenden med at trelast faller og alt annet øker. Flertallet av kategoriene (9 av 14) har faktisk hatt et lite prisfall. Verdt å merke seg er at isolasjon fortsetter den markante prisøkingen.

Graf 1:

Topp-250 indeksen består av de 250 mest solgte byggevarene i Norge. Prisene er indeksert til 100 poeng 1. januar 2020. Kampanjepriser er ekskludert. Indeksen er ikke volumvektet.

Graf 2:

Vær oppmerksom på at denne grafen baserer seg på et langt større vareutvalg enn topp-250 indeksen, og de to grafene er derfor ikke helt sammenlignbare.

Siste år: Trelast falt, alt annet økte

Siste år at vi altså hatt er markert skille mellom trelast og øvrige varekategorier. Dette ser vi i graf 3. VVS har hatt den mest beskjedne prisøkingen med "kun" 5%, mens takprodukter, gulv og isolasjon øker mellom 28% og 31%.

I graf 3 ser vi at trelast kun har falt 4% i pris siste år. Dette stemmer dårlig med de flestes oppfatning, og den tekniske årsaken er at det er svært mange varenummer med listverk i trelastkategorien. Listverk har ikke hatt samme prisfall som øvrig trelast, og dette trekker dermed totalen opp. I graf 4 har vi splittet trelast på underkategorier, og der ser vi et betydelig større prisfall for viktige trelastprodukter. Forskaling er ned 25%, kledning er ned 20% og konstruksjonsvirke er ned 19%.

Graf 3:

Graf 4:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt