April 2023: Byggevareprisene trender fortsatt nedover

Av: Olav Pekeberg, 19. april 2023

Byggevareprisene er ned 3,2% siden 1. januar

Byggevareprisene - representert i graf 1 med Plankepriser sin topp-250 indeks - er nå i en markert fallende trend. Indeksen har falt fra 146,5 poeng (1. januar) til 141,8 poeng (18. april), noe som tilsvarer et fall på 3,2%.

Topp-250 listen består naturligvis av mye trelast (se oversikt her). Trelast hadde en kraftig prisøking vinteren og våren 2021 og nådde en topp i august samme år. Den skarpe økingen er enkel å se i grafen. Siden denne toppen har trelastprisene generelt vært i en fallende trend, og trekker indeksen nedover. Vi ser en øking i indeksen 1. april 2022 og en mindre øking 1. oktober 2022, samt en liten krusning 1. april i år. Alle disse småhoppene er korrelert med de generelle prisjusteringene for byggevarer 1. april og 1. oktober.

Graf 1:

Topp-250 indeksen består av de 250 mest solgte byggevarene i Norge. Prisene er indeksert til 100 poeng 1. januar 2020. Kampanjepriser er ekskludert.

Prisjusteringen 1. april i år: Trelast faller, alle andre kategorier øker

Indeksen over består av de 250 viktigste byggevarene, men byggevarehandelen selger et svært bredt spekter av varer. Plankepriser har kategorisert 65 000 byggevarer i ulike kategorier, og når vi ser på prisendringen per kategori de siste siste 30 dagene (graf 2) og det siste året (graf 3) så ser vi at trelast faller i pris mens alt annet øker. Når topp-250 indeksen over faller, på tross av at nesten alle varekategoriene øker i pris, så er det fordi det er svært mye trelast i topp-250 indeksen.

Graf 2:

Vær oppmerksom på at denne grafen baserer seg på et langt større vareutvalg enn topp-250 indeksen, og de to grafene er derfor ikke helt sammenlignbare.

Graf 3:

Vær oppmerksom på at denne grafen baserer seg på et langt større vareutvalg enn topp-250 indeksen, og de to grafene er derfor ikke helt sammenlignbare.

Tyngre byggevarer: Sement og mørtel øker, armeringsnett faller

Kategorien med tyngre byggevarer ligger midt på treet i grafene over, men bildet er mer interessant når vi zoomer inn i kategorien i graf 4. De siste 30 dagene (altså gjennom 1. april justeringen) har stålprodukter falt i pris, mens særlig sement og mørtel øker i pris. I graf 5 nedenfor blir dette konkretisert med den veiledende prisen på fire av de vanligste armeringsnettene. Alle fire har falt i pris siden 1. januar, og prisen har gjort et markert fall rundt 1. april

Graf 4:

Graf 5:

Prishopp på belegningsstein

Belegningsstein har motsatt trend av armeringsnettene, med et tydelig prishopp rundt 1. april i år. Dette hoppet bidrar til at "Stein og mur" er kategorien med nest høyes prisøking siste 30 dager (se graf 2 over).

Grafene under finner du daglig oppdatert her, sammen med en rekke andre varer.

Graf 6:

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt