Byggevareprisene er noe tilbake siden en topp i august

Av: Olav Pekeberg, 14. september 2021

1. august var det et stort prishopp på trelast (opp 13% fra juli), og mange av kjedene har siden justert prisene nedover igjen. Trelast vekter tungt i topp 250 indeksen til Plankepriser, og vi ser derfor at indeksen har falt flere prosent tilbake siden toppen 4. august.

Signalene vi får er at dette ikke er starten på et stort og bredt prisfall, men heller en justering mot en flatere prisbane fremover. Det vil fortsatt komme prisjusteringer fremover, og Plankepriser tror derfor at den flatere prisbanen også kan bli noe mer volatil enn normalen fra før korona.

Dette er allikevel gode nyheter for hele byggebransjen: En mer stabil prissituasjon gjør det enklere å planlegge og gjennomføre byggeprosjekter. Om ikke like enkelt som før korona, så i hvert fall enklere enn det foregående året.

Topp-250 indeksen til Plankepriser baserer seg på 250 av de viktigste byggevarene og er vektet ut fra salgsomsetning i byggevarehandelen. De viktigste varene påvirker indeksen mest, og slik gjenspeiler den et normalt byggeprosjekt. Prisindeksen baserer seg på veiledende priser. Prisene hentes inn hver dag fra byggevarekjedenes nettbutikker og inkluderer priser fra hele landet. Kampanjepriser er ekskludert fra indeksen. Indeksen er vektet ut fra salgsomsetning i byggevarehandelen.

Hva kan vi forvente fremover?

Prisøking 1. oktober: Det siste året har det vært lett å glemme at byggevarebransjen normalt har to årlig prisjusteringer: 1. april og 1. oktober. I den kommende justeringen meldes det om større prisøking enn man var vant til før korona, men ikke i nærheten av det vi har sett på trelast og trebaserte produkter i 2021.

Flatere prisbane på de viktigste varene: De fleste vi snakker med tror at de største prisøkingene er bak oss, og at vi fremover vil se en flatere utvikling for topp-250 indeksen. Det drives i stor grad av trelastprisene, og ingen vi snakker med tror det kommer store prisøkinger på trelast det neste året.

Prishopp på enkeltvarer: Vi kan fortsatt komme til å se dramatiske prisendringer på enkeltvarer, men de er ofte marginale i et større byggeprosjekt, og vil derfor ikke ha samme effekt på sluttregningen. Det er viktig både for sluttkunden, entreprenører og byggmestere.

Leveransutfordringer fra Øst-Asia: Selv om enkeltvarer kan være marginale på sluttregningen, kan de være avgjørende på byggeplass for å få fremdrift i prosjektene. En god del varer importeres fra Øst-Asia (eks. spiker og skruer), og det er sannsynlig med leveranseutfordringer gjennom vinteren. Dette er det samme som for all annen import, hvor koronastengte havner og mangel på kontainere skaper merarbeid. Det meldes ikke om stopp i leveransene, men at importørene jobber kreativt og på spreng for å sikre varer på norske byggeplasser.

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt