Trelastprisene faller litt og alle andre kategorier øker i pris

Av: Olav Pekeberg, 12. oktober 2021

Topp-250 indeksen

Topp-250 indeksen til Plankepriser nådde en topp tidlig i august. Etter det har prisene falt tilbake, før de igjen økte 0,6% i den generelle prisøkingen 1. oktober i år.

Tidlig i august var det en kraftig prisøking på trelast, men mange av kjedene fulgte opp med ganske umiddelbare prisreduksjoner igjen. Det var også en kortvarig priskrig på impregnerte terrassebord. Prisene har fortsatt å falle tilbake, før den nevnte prisøkingen på 0,6% inn i oktober.

Topp-250 indeksen til Plankepriser baserer seg på 250 av de viktigste byggevarene og er vektet ut fra salgsomsetning i byggevarehandelen. De viktigste varene påvirker indeksen mest, og slik gjenspeiler den et normalt byggeprosjekt. Prisindeksen baserer seg på veiledende priser. Prisene hentes inn hver dag fra byggevarekjedenes nettbutikker og inkluderer priser fra hele landet. Kampanjepriser er ekskludert fra indeksen. Indeksen er vektet ut fra salgsomsetning i byggevarehandelen.

1. oktober: Trelast faller tilbake, alle andre kategorier øker

Den kraftige prisøkingen det siste året har i all hovedsak vært drevet frem av trelastprisene. Andre varekategorier har hatt påfallende lave prisøkinger, når man sammenligner med utviklingen i trelast. Derfor er det interessant å se at trelastprisene har falt noe tilbake den siste måneden, mens alle andre varekategorier har fått en tildels kraftig prisøking. Takprodukter har nesten en tosifret prisvekst, tett fulgt av dører/vinduer og festemidler.

Antall varer per hovedkategori: Trelast: 9525, Isolasjon: 587, Hjem og fritid: 147, Byggevarer: 535, Stein, mur og pipe: 156, Maling, tapet og lim: 8718, Verktøy og redskap: 14769, Oppvarming: 788, Gulv: 1179, Plater og paneler: 1871, VVS - Varme, Ventilasjon, Sanitær: 1038, Dører og vinduer: 1550, Spiker, skruer og festemidler: 5598, Tak: 1612.

Hva kan vi forvente fremover?

Alle er spente på hvordan byggevareprisene og salgsvolumene skal utvikle seg fremover. Plankepriser har derfor en spørreundersøkelse ute, hvor vi får hjelp av produsent- og byggevareleddet til å forstå hva bransjen tror om volum og pris i de neste tre kvartalene. Svaret får vi i et nyhetsbrev om noen uker.

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt