Beskjeden prisoppgang for byggevarer i september 2020

Av: Olav Pekeberg, 1. oktober. 2020

Prisøking i september: 0,2%

Byggevareprisene i Norge steg i flere runder etter 1. april 2020, drevet av koronakrisen og sviktende kronekurs. Mange hadde forventet ytterligere prisøking gjennom sommeren og høsten, men siden juli har prisbanen vært relativt flat. I september øte prisene med 0,2% og totalt i år er prisene opp 5,6%.

Indeksen er beregnet fra den daglige prisen på 11 204 ulike varer i norske byggevarehus. Prisene hentes inn fra kjedenes nettbutikker og inkluderer priser fra hele landet. Den observante leser vil oppdage at prisutviklingen vi rapporterer er litt lavere enn i artikler fra tidligere i år. Det skyldes at vi har økt antall varer som er med i beregningsgrunnlaget. De nylig tillagte varene har en mer beskjeden prisutvikling.

Størst prisøking: Plater, festemidler og trelast

Når vi splitter prisindeksen per varegruppe ser vi at det er ganske store forskjeller. Plater og paneler har størst prisøking med 9,1%, tett fulgt av festemidler med 8,2% og trelast med 8,0%.

Prisene faller på isolasjon

De fleste varegruppene følger en flat prisbane fra juli. Interessant å merke seg er isolasjon, som nådde en pristopp i slutten av juni. Siden da har prisene vært fallende.

Minst prisøking på maling, tapet og lim

Maling, tapet og lim hadde en beskjeden prisøking i april, og fikk i motsetning til resten av varegruppene ingen ytterligere prisøking inn mot sommeren. Fasiten så langt i år er at prisene på maling kun er opp 2,6%.

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt