Hva betyr Amazon for byggevarehandelen i Norge?

Av: Olav Pekeberg, 10. aug. 2020

De har i flere år gått rykter om at Amazon kommer til Skandinavia med lokale nettbutikker. Amazon har nå selv bekreftet at de innen kort tid lanserer den svenske butikken www.amazon.se og oppretter et lager og distribusjonssenter i nærheten av Stockholm. Mange eksperter forventer at Norge og Danmark er neste land ut.

Her kommer vår analyse av hva denne etableringen kan ha å si for byggevarehandelen i Norge og Skandinavia.

Amazon vil selge byggevarer i Norge

Kort intro: Hva er egentlig Amazon?

Amazon ble stiftet noen få måneder etter OL på Lillehammer (altså for ganske lenge siden), og de startet som en liten bokhandel på internett. I dag er de et av verdens største selskaper og i tillegg til netthandel har de blandt annet fysiske butikker, filmutleie, utvikling og salg av personlige roboter (Alexa) og et selskap som leier ut skybaserte servere til andre internettselskaper (AWS). Det som er relevant for oss å se på nå er allikevel nettbutikken til Amazon.

www.amazon.com selges i dag varer i nær sagt alle produktkategorier. Amazon selger en lang rekke av disse produktene selv, men de tillater også andre retailere å selge sine egne varer på www.amazon.com. En vesentlig del av nettbutikken er logistikken, hvor Amazon har en rekke store varelager og egen distribusjon ut fra disse. Med norske øyne kan man si at Amazon er en kombinasjon av en vanlig nettbutikk (f.eks. www.komplett.no), markedsplassen til www.finn.no og lastebilene og distribusjonen til Bring.

Hva betyr det at Amazon etablerer seg i Skandinavia?

Amazon er allerede tilgjengelige i Skandinavia gjennom den amerikanske butikken www.amazon.com, selv om den primært er rettet mot det amerikanske markedet. Når/hvis de lanserer nettbutikken www.amazon.no, vil det ha noen vesentlige effekter på tilbudet til norske forbrukere

  • Lokale varer 🔨 Amazon kommer til å selge merkevarer som norske forbrukere allerede kjenner til.

  • Kort leveringstid 🚚 Med lokalt lager i Skandinavia vil leveringstiden gå vesentlig ned. Hvis de kommer med tjenesten Amazon Prime kan det være snakk om noen timers leveringstid i sentrale strøk.

  • Norsk språk 🇳🇴 Nettsiden blir på norsk, og dermed mer tilgjengelig for de fleste norske forbrukere

  • Ingen ekstra moms 🧾 Med en lokal butikk unngår kundene at det legges på 25% moms og fortollingsgebyr, slik det skjer om man handler fra www.amazon.com

Inntoget i Skandinavia er ikke første gangen Amazon har lansert lokale butikker. De har allerede butikker i 🇧🇷 Brasil, 🇨🇦 Canada, 🇲🇽 Mexico, 🇨🇳 Kina, 🇮🇳 India, 🇯🇵 Japan, 🇸🇬 Singapore, 🇹🇷 Tyrkia, 🇦🇪 Forente Arabiske Emirater, 🇫🇷 Frankrike, 🇩🇪 Tyskland, 🇮🇹 Italia, 🇳🇱 Nederland, 🇪🇸 Spania, 🇬🇧 Storbritannia og 🇦🇺 Australia.

Er Amazon en konkurrent for byggevarehandelen?

Amazon selger i hovedsak varer som er enkle og billige å distribuere ut til kundene. I byggevaresammenheng har de også fokuset rettet mot konsumenter og ikke proffkunder. Det vil si at de i liten grad selger trelast, plater og paneler, murstein og betong, takstein og takrenner, eller andre tyngre byggevarer.

Men det er også en rekke vikige varegrupper for byggevarehandelen hvor Amazon er svært tydelig tilstede. Byggevarehandelen bør forberede seg på konkurranse innen verktøy (både el- og håndverktøy), malerutstyr, festemidler, elektroutstyr, VVS-utstyr og boligrelatert "isenkram".

Fra grafene under ser vi at Amazon har over 25.000 ulike produkter tilgjengelig i den store kategorien "Spiker, skruer og festemidler". Ser vi på el-verktøy har de bred dekning innen merkevarer som også er kjente i Norge, med over 300 ulike el-verktøy fra Ryobi og over 1.900 varianter fra Bosch. Litt mer kuriøst ser vi også at de tilbyr nesten 400 ulike stiger og over 200 varmtvannsberedere. Vi snakker altså om et særdeles bredt sortiment i kategoriene hvor Amazon er tilstede.

Antall elverktøy i nettbutikken til amazon
Antall elverktøy i nettbutikken til amazon
Antall elverktøy i nettbutikken til amazon

Motta nyhetsbrev fra Plankepriser

Plankepriser sitt nyhetsbrev er for deg som ønsker innsikt om byggevarebransjen i Norge. Vi analyserer priser, produkter og dagsaktuelle temaer om byggevarer. Det kommer vanligvis ett til to nyhetsbrev i måneden og du kan melde deg av når som helst. Vi deler ikke e-post adressen din med noen andre.

* påkrevd felt